Hotell- och turismprogrammet

Yrkesprogram

Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesprogram. Det betyder ett jobb direkt efter examen. Efter examen kan du jobba som bland annat guide, reseledare eller på ett hotell. I programmet studerar du teori och praktik för att lära dig att hantera alla situationer inom hotellturistnäringen med ett professionellt bemötande av kunder. Inom dessa yrken är det viktigt med service, positivt bemötande och goda språkkunskaper.

Du gör under din studietid 15 veckors APL (Arbetsplatsförlagt lärande) för att träna dig i yrket och ytterligare utveckla de färdigheter du behöver.

Detta läser du:

Gymnasiegemensamt

600

poäng

Programgemensamt

700

poäng

Inriktningskurser

400

poäng

Programfördjupning

500

poäng

Intresseprofil/Individuella val

200

poäng

Gymnasiearbete

100

poäng

Vi har två yrkesutgångar

  • Hotelladministratör
  • Guide och reseledare

Som hotelladministratör arbetar du med kundhantering, hotellbokningar, service och problemlösning. Administrativa kunskaper och social förmåga är dessutom bra egenskaper för att kunna arbeta som hotelladministratör. Att jobba på ett hotell kräver i vissa situationer ensamarbete, självständighet och stort ansvarstagande. Att behärska svenska och engelska i såväl tal som skrift är meriterande.

Som guide och reseledare är du resebyråns ansikte utåt och som främsta uppgift att förverkliga gästernas förväntningar. Som guide och reseledare finns du där vid ankomst och avresa, på rundvandringar, utflykter och på servicekontoret. Även administrativa uppgifter ingår i arbetet och har kontakt med underleverantörer och externa intressenter på destinationen.

Du ska vara expert på resmålet gällande landets historia, kultur, traditioner och dela med dig av din kunskap till dina gäster. Gedigna språkkunskaper i engelska eller målspråket är meriterande.

Övrig information

Du behöver lägga till Svenska/Svenska som andraspråk 2 och 3 för att få grundläggande högskolebehörighet.

Är du redo att världen?

Varmt välkommen med din ansökan - Vi ser fram emot att få lära känna dig!