Barn- och fritidsprogrammet

Yrkesprogram

Barn- och fritidsprogrammet är ett yrkesprogram med inriktning socialt arbete. Det betyder att du kan få ett jobb direkt efter examen. I programmet studerar du teori och praktik för att jobba med människor. Du får lära dig att samarbeta och kommunicera och du får också lära dig om hälsa, levnadsvanor och psykologi.

Du gör 15 veckors APL (Arbetsplatsförlagt lärande) under din studietid för att träna dig i yrket och få de färdigheter som du behöver. Du har möjlighet att välja vilket yrke som du kommer att studera till.

Detta läser du:

Gymnasiegemensamt

600

poäng

Programgemensamt

700

poäng

Inriktningskurser

300

poäng

Programfördjupning

600

poäng

Intresseprofil/Individuella val

200

poäng

Gymnasiearbete

100

poäng

Vi har två yrkesutgångar

  • Väktare
  • Personlig assistent/Boendestödjare

En väktare jobbar med bevakning och säkerhet åt olika bevakningsbolag. Väktarjobb kan innebära nattarbete med mycket ensamarbete, men det kan också innebära bevakning av personer som passerar in och ut ur ett område, butiksbevakning, värdetransporter eller larm- och ledningscentral.

Vi har ett nära samarbete med Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämd (BYA) som är en ideell förening där medlemmarna är bevakningsbranschen representerade av Säkerhetsföretagen och Svenska Transportarbetareförbundet.

För att få genomföra utbildningen ställs krav på att du har godkända studieresultat, godkänd närvaronivå och att du inte finns i Polisens belastningsregister.

En personlig assistent/boendestödjare jobbar med att stötta och hjälpa en person som har en funktionsnedsättning så att han eller hon kan fungera normalt i samhället. Jobbet kan variera väldigt mycket beroende på vilka olika behov som finns.

Övrig information

Du behöver lägga till Engelska 6 för att få grundläggande högskolebehörighet.

Är du redo att världen?

Varmt välkommen med din ansökan - Vi ser fram emot att få lära känna dig!