Rektorn har ordet

Min kamp för mångkulturen vilar aldrig

Min kamp för mångkulturen vilar aldrig

- VD/Rektor Eliseo Soria Reátegui

KÄRNPUNKTEN FÖR VÅR SKOLA är det internationella engagemanget. I kampen för de mänskliga rättigheterna, i interkulturalitet, i viljan att sprida kunskaper om och färdigheter i moderna språk, att utveckla och arbeta med internationella kontakter, där har du vårt hjärta.

Många vet inte att jag själv kom hit som flykting. Jag hade varit fackföreningsledare i hemlandet, hade varit politiskt verksam där och periodvis levt med risk för mitt liv. Situationen förvärrades för varje år som gick, och till slut såg jag ingen annan lösning än att fly med hela min familj.

Jag kom från det oroliga Peru i mars 1992, med en hel del oro men också förhoppningar i bagaget. Att jag skulle få asyl i det fria och liberala Sverige tvivlade jag inte på. Men min resa in i det svenska samhället blev inte särskilt lätt. Här väntade mig en chock. Vi fick avslag på vår asylansökan. Det såg verkligen illa ut. Vad skulle jag göra? Tro det eller ej, men jag åkte till Stockholm och hungerstrejkade på Sergels torg! Med bara några filtar att dra över mig i kylan. Tidningarna kom och fotograferade. Folk strömmade till och gjorde mig sällskap. Lärarförbundet, TCO, Röda Korset, Rädda Barnen, Svenska Kyrkan och Svenska FN-förbundet uttryckte sitt stöd i tidningsartiklar, aktioner och upprop. Det Sverige som stod mig nära kom till min hjälp!

DEN GÄRNINGEN AV SOLIDARITET och lojalitet har betytt mycket för mig och min familj senare i livet! Utlänningsnämnden, dit jag hade överklagat avslaget, ändrade på beslutet och gav oss asyl. Jag och min familj fick stanna.

Idag är jag grundaren och rektor för Västerås Citygymnasium. Här arbetar vi alla hårt för tolerans och vår vision om de många kulturernas värde.

Är du redo att världen?

Varmt välkommen med din ansökan - Vi ser fram emot att få lära känna dig!